Безопасност на движението

съвети и препоръки от специалисти

Нашите съвети към децата и родителите за безопасно движение:
- Още преди началото на учебната година, обходете с детето си маршрута от и до училище, детската градина бавно, с внимание към всяка пешеходна пътека, тротоар. Покажете с пример, повторете основните правила за безопасно движение, независимо дали ще го водите или то само ще ходи до училище. Бъдете спокойни, опитайте се да овладеете тревогите си, създайте усещане за увереност, че ако правилата се спазват, е по-малко вероятно да се случи нещо лошо.
- Ако карате детето си с кола, винаги, винаги настоявайте да ползва предпазния колан и седалка, дори и разстоянието да е кратко. Спирайте според правилника, не давайте пример с рисковани маневри, дори и да бързате. Нека винаги той/тя слиза от вратата към тротоара.
- Обличайте децата/насърчавайте ги да носят шарени дрехи, ако не, да са с електрикови елементи  на яке,  раница. Черното е класика, но помислете, ако той/тя се прибира вечер, или сутринта е мрачна, дали щофьорите ще ги видят?
- При пресичане - без слушалки, без разговор, музика, чат, игра, каквото и да е по телефона, защото е лесно дори ние, възрастните, да се разсеем и да пропуснем шум, кола, която приближава. Давайте същия пример, ако искате посланието да достигне до децата. Ето пример: когато пресичам, само и единствено пресичам.
- Винаги, винаги слизайте от колело, тротинетка при пресичане.  Ползвайте велосипедните алеи отговорно.  Носенето на каска е повече от препоръчително!
 Същото важи и за децата! Правете го и го изисквайте!
- Подавайте сигнали за тротоари, които са непроходими, за изтъркани пешеходни пътеки, за опасни подлези, за липса/за знаци, които се скриват от растителност. Правете го вие, децата също могат.  Ако се интересувате как, питайте ни.
- Изисквайте от училището, ако е двусменно, да провери и реагира за осветяването на двора, улицата при входа.
Вероятно има още какво да предложим като съвет. Но най-важното е ние да се движим и шофираме с мисъл, че децата навън са и наши. И тях да ги учим да бъдат отговорни. И , колкото и да не искаме да казваме, да се молим нито едно дете повече да не губи живот или да пострада при пътен инцидент.