Над 600 дървета предстои да бъдат засадени в дворове на детски градини и училища по програма на Столичната община



Над 600 дървета предстои да бъдат засадени до края на годината в дворове на детски градини и училища в София по програмата на Столичната община "Моето зелено училище, моята зелена детска градина". Това съобщи днес заместник-кметът на София по екология Десислава Билева, която заедно с председателя на Столичния общински съвет Георги Георгиев участва в засаждането на дървета в 33-то Основно училище "Санкт Петербург" в район „Люлин“.

В училището ще бъдат засадени над 30 дървета – ясен, чинар и бреза.

През тази есен по програмата „Моето зелено училище“, която започна през 2017 г., са се включили над 25 столични училища и детски градини. През 2017 г. и 2018 г.  в инициативата участваха 367 детски градини в София, които получиха 28 482 растения, от които 1 802 фиданки на различни широколистни и иглолистни дървета, 7 888 храста, 16 426 маргарити, мини карамфил, флокс, иглика и теменужки, 1 034  рози и 1 220 луковици на лалета, нарциси, зюмбюли и ириси. Ежегодно по програмата "Моето зелено училище" се засаждат около 1000 дървета, информираха от Столичната община. До края на 2022 г. общо засадените дървета на територията на града се очаква да бъдат засадени над 5000 дървета. 

От това на какво ще ви научим като отношение към природата, зависи в какъв град и в каква страна ще живеем всички, обърна се към учениците, събрали се за засаждането, председателят на СОС Георгиев. Днес имаме приложен урок по грижа – за вашето училище, за дърветата, които заедно ще засадим, но всъщност големият урок е дългосрочната грижа за дръвчетата, която всяка паралелка ще трябва да полага, допълни той.

Георгиев информира още, че в сградата на училището предстои въвеждане на мерки за енергийна ефективност. 

/ЛРМ/

Odoo • Image and Text