Интервю на г-жа Таня Иванова директор на 33 ОУ "Санкт Петербург" за вестник "Учителско дело"

Интервюто е публикувано в бр.9 от 08.03.2021г.

Odoo • Image and Text

Първомартенски инициативи в  33. ОУ „Санкт Петербург“

На 1 март 2021 г. по стар български обичай с хляб и сол ученици от 33. ОУ „Санкт Петербург“ – гр. София, посрещнаха на тържеството по повод Деня на Баба Марта официалните гости Ваня Кастрева – началник на Регионално управление на образованието – София-град, Венцислав Стаматковски – началник на отдел „Образование, социални дейности, култура и спорт“ в Столична община – район „Люлин“, и Мая Куцарова – бивш зам.-директор на училището. Поздравителен адрес по повод пролетния празник и автентична мартеница изпрати д.ик.н. Янка Такева, председател на Синдиката на българските учители. За да поставят символично начало на пролетта, идваща заедно с Баба Марта, и да съхранят многовековната българска традиция по поставянето на червено-бял конец на плодно дърво за здраве, благоденствие и късмет, при спазване на всички противоепидемични мерки официалните гости, учениците, учителите, родителите и представителите на обществеността в район „Люлин“ се събраха в училищния двор на 33. ОУ.

Директорът на 33. ОУ „Санкт Петербург“ Таня Иванова приветства всички с благопожелания от името на целия колектив.             Тя припомни ценността на традицията и символиката на мартеницата. От своя страна Ваня Кастрева, началник на РУО – София-град, се обърна към учителите, гостите и учениците с благодарност, че тачат традициите, и подчерта, че задължението и отговорността да ги предадем напред в бъдещето са общи. Тя отправи пожелания за здраве, щастие, борбеност и неотклонност в името на сбъдването на всяка мечта. Венцислав Стаматковски оцени взаимодействието на Столична община – район „Люлин“ с ръководството и екипа на 33. ОУ като много добро и подчерта, че училищата в големия столичен район са 12, детските градини – 17, а Общината полага системни усилия да подобрява условията на обучение. От името на кмета на район „Люлин“ Милко Младенов и от свое име той пожела успешен втори учебен срок, здраве и благоденствие.

Всички присъстващи се насладиха на специално подготвена програма, включваща рецитал на стихове за Баба Марта от ученици от 5. клас и изпълнение на народни танци от Шопската фолклорна област на деца от третите класове, а накрая на Първомартенското тържество те спазиха традицията и закачиха мартеница на едно от младите ябълкови дръвчета в двора на училището, символично наречено „Дървото на Баба Марта“. 

Първи своите мартеници поставиха официалните гости и директорът на 33. ОУ „Санкт Петербург“. Специалната вълнена мартеница от името на д.ик.н. Янка Такева и СБУ също украси дръвчето, а впоследствие при спазване на ред и с изчакване по клоните му поставиха своите мартеници ученици от различните класове, учители и родители.
Като продължение на празничните инициативи по повод Деня на Баба Марта, директорът на 33. ОУ г-жа Иванова, учители и ученици от училището посетиха на техните работни места Красимир Вълчев, министър на образованието и науката, Албена Михайлова, главен секретар на МОН, Ваня Кастрева, началник на РУО – София-град, Йорданка Фандъкова, кмет на Столична община, Мария Минчева, директор на Дирекция „Образование“ – Столична община, и Милка Ганозова, заместник-кмет на Район „Люлин“, за да поднесат специално подготвените в 33. ОУ мартеници за тях и служителите в техните институции – израз на голяма благодарност към усилията, положени в името на запазването на образованието и съхраняването на здравето и живота на всички работещи в образователните звена, учениците, децата и техните семейства по време на пандемията.

За в. „Учителско дело“ директорът на 33. ОУ Таня Иванова сподели, че всички в училището са щастливи, че присъственият процес се нормализира със завръщането в класните стаи. Изказа своята благодарност към д.ик.н. Янка Такева, председател на СБУ, за настойчивата и целенасочена политика по възстановяване на присъствения учебен процес и проявеното внимание към поверената й институция.

От 4 февруари т.г. насам целият екип на училището осъществява учебния присъствен процес с децата от 1. до 4. клас с голямо внимание, ентусиазъм, настоятелност и креативност. За учениците от 5. – 7. клас завръщането в училище е празник и също са щастливи, че са отново с учителите и връстниците си. Според г-жа Иванова предизвикателствата на последната година са създали от екипа в 33. ОУ сплотен колектив, проявяващ устойчивост и даващ всичко необходимо за изграждането на ценностите на възпитаниците си. Успехите от усилната работа не закъсняват. Тя с гордост сподели, че ученици на 33. ОУ са класирани в областните кръгове на олимпиадите по математика, БЕЛ, химия, физика и биология. Подобаващо с множество табла и изложба е отбелязана 148-годишнината от гибелта на Апостола на свободата Васил Левски, осъществен е проект по БЕЛ под наслов „Молбата на книгата“, целящ да възпита грижа и отношение към книгите и учебниците, отбелязан е Световният ден за борба с тормоза в училище и са реализирани съвместни уроци от екип на онлайн дейност по английски език, музика и физическо възпитание и спорт.

Председателят на Синдикалната организация на СБУ в 33. ОУ – ст. начален учител Снежана Трайкова, сподели, че всички членове са удовлетворени от успешната политика на Синдиката на българските учители по защита на техните трудови и социални права и интереси и постиженията в колективното трудово договаряне през 2020 г. Ръководството на училището е създало благоприятни условия за осъществяване на синдикална дейност, средствата за социално-битово и културно обслужване (СБКО) се изплащат редовно и са в размер на 3% от основната работна заплата, а допълнителното възнаграждение от 30 лв. месечно за времето на провеждане на обучение от разстояние в електронна среда се изплаща редовно. Попитана за предизвикателствата, с които се сблъсква през 2021 г., г-жа Трайкова разказа, че след завръщането си в класните стаи учениците от 1. до 4. клас първоначално са били разсеяни и по-слабо дисциплинирани, но за седмица се върнали в обичайния режим на образователен процес. Положителна промяна от дистанционното обучение е желанието на по-слабо комуникативните деца да се изявяват в час, след като са преодолели своите бариери в заниманията във виртуална среда. Натрупани образователни дефицити през дистанционното обучение няма, но и тя, и колегите й са единодушни, че то трябва да бъде провеждано за по-кратък период, като така не се губят навиците за учене, спазване на ред и правилно взаимодействие, а добрите учители постигат успехи и се справят достойно и в двата вида обучение.

Екипът на столичното 33. ОУ „Санкт Петербург“ е добре подготвен да се справя с всякакви предизвикателства, вкл. и технологични. Обществеността в район „Люлин“ откликва изключително добре на положителната трансформация в училището, родителите са спокойни и проявяват търпение и доверие. Постоянно се подобрява училищната среда, а всичко това логично се отразява в постоянно нарастващия брой на учениците, които вече са 577.


Репортаж на Десислава ВАСИЛЕВА